От Бегликташ (бел. ред. Българският Стоунхендж) тръгва екопътека, която за около

...
От Бегликташ (бел. ред. Българският Стоунхендж) тръгва екопътека, която за около
Коментари Харесай

Невероятни и магични места крие родното Черноморие, ето някои от тях, които определено си струва да посетите

От Бегликташ (бел. ред. Българският " Стоунхендж " ) тръгва екопътека, която за към 35-40 минути ви води до Маслен нос. Пътеката е доста приятна, няма огромна денивелация, има обаче мухички и други такива твари, които могат леко да ви заслепят, тъй че предлагам да имате някакво пръскало. Това сподели за утринния блок " Денят на Фокус " програмният шеф на Радио " Фокус " Ива Дойчинова. 

" Но тя е извънредно сантиментална, тъй като понякога проблясва едно тюркоазено на изключителните фиорди, които ще видите към този момент, когато излезете в края на пътеката и тръгнете към Маслен нос. Това са толкоз красиви места, че фактически просто не си пестете силата, батерията, несъмнено и с фотоапарат. Тази година заведох там Джейкъб, който е видеограф, тъй че той искаше да обиколи всяко едно допустимо фиордче, да го снима, там има и една прелестна пещера. Оттам към този момент тръгвайки към Маслен нос, надясно има едни дребни стъпалца, които отглеждат до Мидения плаж. Той е дребен, бял, извънредно хубав, тъй като няма пясък, там всичко е направено от мидички, и забележете, те не са неприятни за ходилата, тъй като са доста фини, само че пясъкът свети в действителност като богатство. Много е изящен. По никакъв метод типът на този плаж не отстъпва на тайландските плажове. И там има една именита механа, извънредно базова, аз обичам базовите кръчми, тъй като знам, че там някои хубаво готви. Разбира се, главната част от менюто е от рибена супа и от прясно черноморска риба, защото там общо взето всичките риболовци носят. Ядох безчовечен чернокоп тази година, необикновен. Те имат 5 или 6 неща, всичките са рибени. И фактически прекарването е превъзходно. Препоръчвам ходенето до това място, тъй като другояче от Приморско можете да вземете лодка, която да ви откара там, само че това е мързеливият вид. Наистина не го предлагам, тъй като даже малко дете може да мине дистанцията от 35-40 минути. Освен всичко останало можете още веднъж да си припомните какво се случва на " Бегликташ " и да минете около " Перла “. Така че Маслен нос – горещо предлагам да се отиде там ", сподели Ива Дойчинова.

Тя разкри, че едно от обичаните й места е фарът на Шабла. Според нея няма човек, който да не е влюбен в него. 

" Там също има един възрастен човек, чието има за жалост сега не помня, който е нещо като живата памет на фара. Има и механа, ние прелестно знаем, че когато избираме къде да летуваме, някой бар или механа са решителен мотив в този избор. Там също може да се яде феноменална рибена супа, фарът в случай че не се неистина, е най-старият в България, и освен, на Балканския полуостров, и е изумително хубав. Ченгене скеле – това пък беше откритието ми от това лято. За първи път бях там, мъчно пробих, само че ще видите какво сборище на култури се оказа това доста малко рибарско населено място на 15 км от Бургас. Ченгене скеле – това е рибарското населено място, за което слушам в последните години, и тази година го открих. Бях безусловно очарована. Първо дано да кажа, че това е Цингене скела, то е рибарско населено място, идва от ром името на това местенце, и напряко ти пада шапката, когато отидеш ", сподели програмният шеф на " Фокус " .

Повечето риболовен селища са направени от фургони, изясни Ива Дойчинова. Рибарите си поставят по един фургон, с цел да има къде да преспиват през нощта, да станат в 04.30 часа и да се втурнат да ловят риба.

" Всичко е доста мъничко. Имаше една къщурка, която за мен, която съм един 1.64 м, беше една глава по-ниска от мен, само че с прозорчета, с перденца, с дребна малка врата. И какво беше моето учудване, когато в действителност видяха улица " Консервна “ и мемориал на Стайнбек, приказваме за изпъкнал мемориал на Стайнбек, и който е чел " Улица " Консервна “ знае, че това е духът на това място. След което кръчмата, несъмнено, както ви споделих, към всяко вкусно и посещавано място стои една именита механа – кръчмата действително от горната страна има един надпис, на който написа: " Всичко, което е надалеч от морето, е провинция “. Това е мисъл на Хемингуей. И въобще в дребното Цингене скелеси, да го кажа както си би трябвало, на достоверен език, ти можеш да срещнеш света. А можеш да видиш големите гердани от всевъзможни пранета, от риболовен принадлежности, има няколко къщи, в които можеш да отидеш и да те научат да плетеш същинска рибарска мрежа, може да си купиш риба. Но не е хубавото е да хапнеш в " Морски сговор “ – по този начин се споделя това място. И от в този момент ви споделям, че това по никакъв начин не е елементарно. Аз върших опити в продължение на 3 дни да направя резервация, единствено че нормално ми споделиха: " Вече няма места “. Те не работят на велики вторник, тъй като е велики вторник, в сряда нормално няма вода, само че това е проблем на Бургаска област. Но когато в последна сметка се доберете до това именито място ви давам обещание, че надали някъде другаде на морето, въпреки че аз знам най-малко пет места за велико ядене, можете да ядете такива морски специалитети. Специално ви отправям към " Калмарите на капитана “ - уау, това е велико. Но всяка една риба, сготвена там, е в действителност превъзходна. Освен, че това място е доста колоритно, доста обилно, аз снимах една врата, на която пишеше: " Заповядайте, в случай че желаете да си починете от простотията “. Така че както виждате, там има хора от всякаква класа, в това число и междинна, които просто желаят да се гмурнат и да преживеят нещо доста достоверно. Не просто къмпинг, както бях аз, и каравана, която повярвайте ми е хубава, с прелестния си заслон, с всичките си улеснения, а отивате и се гмуркате безусловно в едно рибарско всекидневие. И там в последните години има артфест, има един амфитеатър, който е на брега на морето, тъкмо когато аз бях беше " Приятно ми е, Ива “ – моноспектакъл на Ива Тодорова, там има прелестни осъществяване на музиканти, и въобще прекарването е превъзходно. Така че когато казвате Българското Черноморие, апелирам ви направете си труда да го обичате, да откриете местата, които се развиват извънредно. Има един подобен артфест неотдавна и в Царево. Намерете своите места, които ще ви накарат да бъдете извънредно горделив, че сте българин ", описа Ива Дойчинова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР